Schimbare surpriza: Google devine intr-adevar Alphabet?

12 august 2015

La inceputul acestei saptamani, anuntul postat pe blog-ul oficial al celui mai mare motor de cautare din lume privind schimbarea numelui din Google in Alphabet a creat o serie de controverse in randul oamenilor de afaceri, al jurnalistilor, dar mai ales al specialistilor in marketing. Intrebarea prezenta pe buzele acestora era "De ce recurge a cincea cea mai mare companie din lume la o schimbare atat de radicala?".    

Google nu devine Alphabet. Google va ramane Google. Ceea ce se schimba este doar structura organizationala a companiei. Compania s-a dezvoltat atat de mult, in diferite directii, cu scopuri si abordari diferite, incat structura initiala a devenit greu de urmarit si de inteles.

Ce este de fapt Alphabet?
Alphabet este practic brandul general, sub umbrela caruia se afla alte companii precum Google Ventures (dedicata investitiilor de capital de risc pentru companii), Google Capital (investitii pe termen lung in tendintele din lumea tehnologica), Fiber (furnizor de Internet la viteze foarte mari), Google X (descoperirea noilor tehnologii), Calico (companie independenta de cercetare si dezvoltare biotehnica), Nest (producator de obiecte smart pentru casa) si nu in ultimul rand Google. Acesta din urma se divide la randul sau in Android, Search, YouTube, Apps, Maps, Ads.

Noua structura va permite brandului Google sa isi desfasoare activitatea in felul sau caracteristic, in timp ce celelalte brand-uri, precum Nest, isi vor duce sarcinile la bun sfarsit intr-un mod total diferit fata de Google, in felul Nest. Partea buna este ca in cazul in care una dintre companii va fi implicata intr-un scandal, celelalte branduri, fiind independente, nu vor fi afectate.

Lansarea Alphabet aduce schimbari si la nivel de conducere: co-fondatorul si directorul executiv al Google, Larry Page va ocupa postul de CEO pentru Alphabet, iar vicepresedintele Google, Sundar Pichai va fi promovat pentru pozitia de director executiv la Google.

 

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram