Viteza de incarcare a site-ului: este sau nu nu este importanta pentru Google?

27 aprilie 2016

Probabil s-au scris deja mii de articole de sfaturi practice pentru SEO, iar din niciunul dintre aceste articole nu a lipsit viteza de incarcare a site-ului ca element cheie in pozitionarea sa in mult ravnitele 10 pozitii de pe prima pagina. În timp ce unele voci promovau viteza ca un criteriu primordial pentru obtinerea unei pozitii bune, altele erau mai rezervate, dar admiteau ca acest aspect este important. Între timp, Google isi „facea de cap” si parea sa nu considere viteza ca un punct vital. Bineinteles, daca un site persista in a fi „lenes” era sanctionat treptat, pana cand se mai „inviora” si incepea sa zburde pe ecranele vizitatorilor.

Unii sceptici, cu experienta vasta in ale motoarelor de cautare au inceput chiar sa puna la indoiala ca viteza site-ului ar mai constitui un criteriu folosit in algoritmii Google, mai ales in contextul in care vitezele de incarcare difera in functie de dispozitiv, respectiv desktop sau laptop, in comparatie cu dispozitivele mobile. Sunt prea multe variabile care scad relevanta acestui criteriu in pozitionarea site-ului, viteza ramanand doar un mijloc de penalizare in cazul in care site-ul se misca extrem de incet si dauneaza experientei de navigare a vizitatorului.

Gary Illyes, Standup Trend Analyst la Google raspunde unui antreprenor care ridica aceasta problema pe Twitter. Illyes afirma ca viteza site-ului nu ar trebui sa fie un motiv major de ingrijorare. Conversatia suna cam asa:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram